Det kan være overveldende å begynne å studere, og det er derfor lurt å skaffe seg noen gode studievaner. Nå er jeg på tredjeåret av bachelorgraden, og føler jeg har knekt noen koder som har gitt gode resultater.

1. Bruk en agenda! Jeg kan ikke tenke meg å klare å holde oversikt over alt som må gjøres uten en skriftlig plan. Det jeg gjør er at jeg skriver ned alle frister. For eksempel, når en innlevering må leveres, når et kapittel må være lest ferdig, og når jeg har prøver og eksamener. Jeg skriver ned når jeg jobber, og når jeg skal sette av tid til å arbeide med oppgaver eller øve til prøver. Noe jeg synes er utrolig nyttig er å skrive ned alt av sånne ting for hele semesteret, så jeg slipper overraskelser eller plutselig å få dårlig tid med noe. Når jeg er ferdig med noe i agendaen, så stryker jeg det ut med markeringstusj, noe som gir god oversikt og også er motiverende.

2. Bruk blyant og notatbok i stedet for PC. Jeg bruker aldri PC i timer, med mindre vi spesifikt må av en eller annen grunn. Å notere for hånd er effektivt, og man slipper mange distraksjoner. Hvor lett er det ikke å kjapt sjekke en mail i timen? Eller sjekke den notifikasjonen? Vips, så har man mistet 30 sekunder av et viktig poeng eller konsept. Dette er selvfølgelig litt smak og behag, men jeg synes det er så mye enklere å fokusere og notere raskt med blyant. Forsking viser at man tar inn informasjon bedre når man skriver det ned for hånd, så det er jo også et pluss.

3. Les. Faktisk les. Og les før materialet skal dekkes på skolen. Jeg blir helt stressa når folk sier de ikke har åpna lærebøkene sine. Det er greit nok at de lærer fra undervisningen, men jeg synes det er så mye lettere å følge med og ta inn informasjon når jeg allerede har noen knagger å henge den på. I tillegg er det ikke alltid professorer/lærere dekker alt som er pensum, men tar med ting fra boka på prøver likevel.

4. Ikke utsett til i morgen det du kan gjøre i dag. Det blir så slitsomt i lengden. Selvfølgelig er det dager hvor man bare trenger en pause, men ofte blir det sånn at man tenker at man skal få noe gjort, og bruker tid på å tenke på det i stedet for å gjøre det. Min erfaring er at den beste måten å takle skolestress på er å aktivt jobbe med det du stresser med. Er jeg stressa over en lang oppgave, så prøver jeg for eksempel å skrive 1-2 sider. Da er jeg ikke så stressa lenger. Jeg synes også jeg har opplevd mindre stress dette semesteret enn tidligere, fordi jeg har brukt ledig tid til å gjøre ferdig ting som må gjøres i framtiden. Altså, jeg har opplevd at å gjøre ting en stund før fristen kan redusere en del stress.

5. Finn dine optimale fysiske rammer for lesing. Altså, hvor studerer du best? For meg er det hjemme i leiligheten, gjerne med klassisk musikk på i bakgrunnen. For andre er det på lesesal, bibliotek eller andre steder. Jeg tror ikke det finnes noe riktig svar på hvor det er best å studere, men jeg tror det kan være lurt å finne ut av hvor man klarer å være mest effektiv, og holde seg til de rammene.